Bevakningshund inom hemvärnet
Lordchamp Shagal Of Sweden

Tjänstehunden Lordchamp Shagal Of Sweden med sin stolta och duktiga förare Mia Storm.
  

Publicerad i Sennenbladet 2 - 2001

Vi började i januari med tester de två första gångerna: tillgänglighet, skott och mörkertest. Kvar i gruppen blev 16 schäfrar, två labradorer, en rottweiler och Shagal. Därefter började det på allvar med intensiv och mycket lärorik träning. Vi tränade i genomsnitt tre gånger i veckan, mitt ute i skogen. Vi tränade lydnad, spår, patrullering, stillastående bevakning, skott, bas och besiktning av hund.

Hemvärnet och flygvapnet tränade ihop den första tiden men efter sommaruppehållet delades vi upp.

Innan sommaruppehållet klarade vi även av spårprovet och lydnadsprovet.

Till spårprovet skulle vi cykla 1 km, därefter fick vi ta spårupptag med ett 600 m långt spår som innehöll 3 apporter plus slutapport, där en måste vara metallapport. Det gick galant!

Lydnadsprovet är som lydnadsklass 1 plus framförgående och utan ställande under gång. Det fick vi göra om en gång, men då gick också det galant. Efter sommaren koncentrerade vi oss bara på slutprovet som bestod i besiktning, patrullstig med ljud och vindfiguranter samt stillastående bevakning.

Den 9 september var det dags. Jag var fruktansvärt nervös och Shagal var litet bråkig. Han tyckte väl att matte var helkonstig. Innan patrullstigen var det skottprov. Det har aldrig varit några som helst problem, och inte denna dag heller. När kontrollanten sa "gör arbetstecken" så försvann nervositeten och allt gick otroligt bra. Vi plockade den ena figuranten efter den andra och jag var så stolt över min hund.

Därefter var det dags för stillastående bevakning. Vi satt alla på ett led längs en väg med riktning mot skogen. Där inne fanns det två figuranter å var sin sida 150 m ifrån oss. Hundarna skall sedan följa båda figuranternas förflyttningar. De går en och en till 30 m är kvar, där svänger de av och möts på mitten och går tillsammans upp till 150 m igen. Alla hundarna blev godkända där också.

Vi var nio stycken glada, nöjda och otroligt stolta hemvärnare som åkte hem med våra nyutbildade tjänstehundar.

Även jag har gått utbildningar. En vecka på sommaren gjorde jag TFU - totalförsvarsutbildning uppe på Frösön. Vi fick lära oss skjuta, sjukvård, skyddsmaskanvändning, bygga förläggning, marschera mm. Vi bodde i tält hela veckan så man var trött när man kom hem efter en mycket rolig och lärorik vecka.

Sen var det dags för en fyra dagars introduktionsutbildning i Enköping. Det var ungefär samma som på Frösön, förutom att jag nu även är utbildad till skyddsvakt.

Nu hoppas jag att vi får jobba mycket tillsammans eftersom vi båda tycker att det är otroligt roligt och trivs så bra ihop.

Jag tycker att Shagal förändrades en del till det positiva under kursens gång. Han blev mer intresserad av att göra saker tillsammans med mig, och lyssnade mycket bättre. Det känns som om vi känner varandra både utan och innan och har under de här 2,5 åren blivit bästa vänner.

Text: Mia Storm, Foto: Madelene Kärvin


Upp      Hem